Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011








À Paris




Μια βόλτα στο πολύβουο και γοητευτικό Παρίσι είναι ότι πρέπει για να  θυμηθείς την πολυτέλεια των απλών πραγμάτων - μια μπαγκέτα ψωμιού, μια βόλτα με το μετρό, μία επίσκεψη στο Λούβρο, τη Μονμάρτη, το Σηκουάνα, μια γουλιά ζεστού καφέ κάπου εκεί δίπλα, είναι αρκετά για να σου δώσουν ευχαρίστηση κι έμπνευση. Το άγαλμα του λιονταριού στην πλατεία Ντανφέρ-Ροσερό στάθηκε η έμπνευση της Beatrice Allemagna για να γράψει και να εικονογραφήσει το "Ένα λιοντάρι στο Παρίσι" (μτφρ. Εύης Γεροκώστα – Κόκκινο, 2010).  


"Πάντα αναρωτιόμουν γιατί οι Παριζιάνοι αγαπούν τόσο αυτό το λιοντάρι" γράφει η συγγραφέας και εικονογράφος του αποκαλύπτοντας την πολύ ιδιαίτερη ματιά ενός ανθρώπου που εμπνέεται από το τίποτα και τα πάντα. Το βιβλίο είναι γεμάτο ζωγραφιές, κολάζ και λόγια που σε παρασύρουν με την ποιητικότητά τους και μία λεπτή μελαγχολία που διαπερνούν τις σελίδες του. Έχει μεγάλο, πολύ μεγάλο, σχήμα και αυτό ευθύνεται για το ότι ξεχνιέσαι μέσα στις σελίδες του καθώς παρακολουθείς ένα τεράστιο λιοντάρι να αφήνει την σαβάνα του και να πηγαίνει στο Παρίσι  για να βρει κάτι καινούργιο: μια δουλειά, μια αγάπη, ένα μέλλον.

Το βιβλίο είναι πρωτίστως για παιδιά αλλά ουσιαστικά είναι για όλους εμάς που εξακολουθούμε να θέλουμε εικόνες, ιστορίες και την διάθεση για όνειρο χωρίς, όμως, να απομακρυνόμαστε από την πραγματικότητα - μόνο δυό τρεις σελίδες παραπέρα.




Σημείωση: Οι εικόνες είναι από την υπέροχη εικονογράφιση  του βιβλίου.

5 σχόλια:

Roadartist είπε...

Τι καλύτερο τέτοιες "σκληρές" μέρες να διαβάζουμε ιστορίες για παιδιά, να ηρεμεί η ψυχή μας.. να ξαναβρίσκει την ευτυχία της..
Δεν έχω πάει ποτέ Γαλλία! Θα ήθελα κυρίως για βόλτες στους δρόμους και στα μουσεία! Καληνύχτα!

karagiozaki είπε...

Αυτό που θυμάμαι από το Παρίσι είναι πόσο μου άρεσε να περπατώ στους δρόμους του. Μια ατμόσφαιρα άλλη, σχεδόν κινηματογραφική...

Sue G. είπε...

Εννοείται, Roadartist, πως μεταξύ των βασικών δραστηριοτήτων ενός ταξιδευτή είναι και οι βόλτες στα μουσεία! :-)


Το Παρίσι αναδεικνύεται, τελικά, η ιδανική πόλη για περπάτημα, karagiozaki! :-)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Θα συμπλήρωνα την ευεργετική επίδραση μιας βόλτας στο μαγευτικό Άμστερνταμ!

Sue G. είπε...

Δεν έχω ταξιδέψει στο Άμστερνταμ (ούτε και στο Παρίσι, για να είμαι ειλικρινής) αλλά υποθέτω πως για να το λέτε, Σταυρούλα Σανίδα, κάτι θα ξέρετε! :-)